Filety z kapra nakrájíme na menší kousky a nameleme v mlýnku na maso. Nakrájíme cibuli a česnek na malé kousky. Do mletého masa z kapra přidáme uvedené přísady a smícháme dohromady. Množství soli a dalších surovin doporučujeme dle chuti kuchaře. Výsledný kapří tatarák je vynikající na toustovém chlebu opečeném „na sucho“ (v topinkovači).
Rybí maso osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem a dáme na 20 minut odležet. Rajčata proti stopce nakrojíme do kříže, spaříme ponořením na 30 vteřin do vařící vody a oloupeme je. Nakrájíme je nadrobno a vložíme do olejem vymazaného pekáče. Papriky nakrájíme na proužky, okurky na kostičky, cibuli na půlměsíčky a přidáme do pekáče. Zeleninovou směs stejnoměrně rozestřeme po dně pekáče, podlijeme 2 lžícemi vody a vložíme na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Odleželé rybí maso obalíme v hladké mouce a rychle na pánvi osmažíme z obou stran. Rozložíme je na rozdušenou zeleninu a pečeme přikryté ještě dalších 10 minut. Velmi dobré je podávat plátky s bramborovou kaší. Recept lze použít také jednoduše k úpravě dalších ryb, především kapra a amura.