>
Úhoř říční

Úhoř říční

Úhoř říční je vyhlášený svou výraznou, máslově jemnou chutí a unikátní texturou masa, která je bohatá na tuky a ideální pro uzení i pečení. Díky své výrazné chuti je úhoř oblíbený pro slavnostní příležitosti a gurmánské pokrmy. V Plundrově rybářství nabízíme čerstvého úhoře, který je připraven potěšit milovníky tradičních i moderních receptů.

Popis úhoře říčního

Úhoř říční (Anguilla anguilla) je jedinečná sladkovodní ryba s protáhlým, hadovitým tělem a tmavě olivovým až černým zbarvením. Dorůstá délky 50–100 cm, přičemž výjimečně může dosáhnout délky až 1,5 metru a vážit přes 4 kg. Úhoři mají přizpůsobené tělo pro život v různých vodách – mohou přežívat ve sladkých i slaných vodách, přičemž se pravidelně stěhují mezi řekami a moři.

Úhoři obývají klidné, zarostlé vody a bahnité dno, kde hledají potravu, kterou tvoří drobní korýši, hmyz a malé ryby. V Plundrově rybářství jsou úhoři chováni v kvalitních nádržích s přirozenými podmínkami, které jim umožňují růst do plné kvality a udržují jejich jedinečnou chuť.

Využití úhoře v kuchyni. Tipy a recepty.

Úhoř říční je ideální pro uzení, kde jeho tučné maso získává bohatou, jemně kouřovou chuť. Skvěle se hodí také na pečení nebo grilování, kde se jeho šťavnatá textura projeví naplno. Úhoř je výtečný také v tradičních receptech, jako jsou úhoří polévky či dušené pokrmy s bylinkami a kořením, které zdůrazní jeho přirozenou chuť. Díky vyššímu obsahu tuku si úhoř zachovává svou jemnost i při delší přípravě.

Výživové hodnoty újoře říčního

Úhoř říční je bohatý na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které podporují zdraví srdce a cév. Obsahuje kvalitní bílkoviny a vyšší obsah zdravých tuků, což z něj činí vydatnou a výživnou volbu. Úhoř také obsahuje vitamíny A, D a B12, které jsou důležité pro imunitu, zdraví kostí a správnou funkci nervové soustavy, a minerály jako fosfor a draslík.

Průměrné výživové hodnoty na 100 g:

914 kJ
Energie
15.9 g
Bílkoviny
0.03 g
Sacharidy
17.2 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Sůl
36.33 mg
Vápník
0.04 g
Sodík
65.21 g
Voda
795 mg
PHE

Sezónnost úhoře říčního

Úhoř říční je k dispozici po celý rok, přičemž nejchutnější je během teplých měsíců, kdy jeho maso dosahuje optimální kvality pro uzení a pečení. V letní sezóně je jeho tučnější maso ideální pro přípravu na grilu, zatímco v zimě je vhodný pro pečené pokrmy, které zvýrazní jeho plnou chuť.

Sportovní rybolov úhoře říčního je v Plundrově rybářství atraktivní především během letních nocí, kdy jsou úhoři nejaktivnější. Lov úhoře vyžaduje od rybářů trpělivost a speciální techniky, což dělá tento zážitek vzrušujícím pro zkušené rybáře, kteří hledají jedinečný úlovek.

Ceník

Tento ceník je pouze informativní a uvedené ceny se mohou na prodejně lišit.
Úhoř říční aktuálně není v nabídce.